- Spis 5-6 små måltider gjennom dagen. Det betyr du spiser ca 2-4 time.
- Spis en porsjon protein og en porsjon karbohydrat til hvert måltid*
- Spis litt sunt fett til 1-2 av måltidene
- Spis en porsjon grønnsaker til minimum 1 av måltidene
- Ta 2-3 gram omega 3 daglig, eller spis fisk 5 ganger i uken. Om du går på blodfortynnende bør du konsultere med lege før du begynner med omega 3.
- Innta 2000-4000 IU D vitamin (50 mcg - 100 mcg) daglig. Dette er kraftig over norske anbefalinger, men er fordi norske myndigheter ikke følger med i timen.
- Drikk 2 liter vann eller mer daglig
*1 porsjon karbohydrat er på størrelsen med din lukkede knyttneve
*1 porsjon protein er på størrelsen med håndflaten din
Dette er en sikker og velfungerende måte å leve en sunn livsstil på, men det er for all del ikke den eneste måten! Jeg vil du skal vite grunnen til hvorfor det ikke står mettet fett, eller så mye fett under anbefalingene vi gir. Her er grunnene:
1. Mettet fett og fett inneholder mye kalorier, det dobbelte av proteiner og karbohydrater.
2. Mettet fett i kombinasjon med karbohydrater gir økt risiko for hjerte/kar sykdom.
Grunn nr 2 er hovedhensikten til hvorfor du ikke blir anbefalt å spise mettet fett. Mettet fett har vi valgt å ta bort fra anbefalingene, fordi vi har med karbohydrater.
Mettet fett derimot er ikke farlig, og VITA sin reklame på TV, som sier " reduser det farlige mettede fettet" er feilaktig til en viss grad. METTET FETT I KOMBINASJON MED KARBOHYDRAT OG SUKKER KAN GI ØKT RISIKO FOR HJERTE/KAR SYKDOM. METTET FETT I SEG SELV FØRER IKKE TIL ØKT KOLESTEROL ELLER ØKT RISIKO FOR HJERTE/KAR SYKDOM.
Dette betyr at det er sukkeret og fiberløse karbohydrater som kan gi deg økt kolesterol og økt fare for hjerte/kar sykdom. Sukker alene ØKER kolesterolet! Derfor vil det være helt greit å følge en lavkarbolivsstil med mye mettet fett, men da må du være ekstra forsiktig med sukker- og fiberløst karbohydratinntak.
Det er altså 2 ting du skal være forsiktig med:
1. inntak av sukker og tilsatt sukker
2. Inntak av lyse korprodukter og for mye kornprodukter
3. Inntak av transfettsyrer
Se oversikt over hvilke karbohydratkilder du kan benytte, på www.optimallivsstil.com, og så er variasjon viktig.