torsdag 23. januar 2014

Dårlig holdning?

La oss si det enkelt! Hvordan du sitter, står, går og generelt beveger deg, påvirker muskler, ledd og sener i kroppen. Vi skal prøve å forklare deg på en enkel måte hvorfor du bør ta vare på kroppen din og være nøye med korrekt holdning. 

Skulder og holdning


Her viser muskler i øvre del av ryggen. Mange av disse blir
satt på strekk (de blir lengre) ved fremoverroterte skuldre
(se bildet under) 
Viste du at skulderbladet ikke er festet i noe annet enn kragebeinet? Det betyr at kragebeinet holder hele overarmen og skulderbladet oppe. Om ikke vi hadde hatt muskler og ligamenter rundt skulderregionen, ville hele skulderpartiet kollapse. Dette betyr at det er enormt viktig å ta vare på en god skulderfunksjon. Gjett hva, de fleste gjør ikke det!

Mange har fremoverroterte skuldre (se bildet under) som gjør at muskulatur i øvre del av rygg blir satt på strekk og overtidsarbeid, samt at muskler i brystregion blir stramme. Denne skjevfordelingen vil over tid kunne føre til smerter lokalt og distalt i skulder, fordi det påvirker skulderregionens anatomi.

For eksempel vil en fremoverrotering ofte føre til en økt kyfose i øvre del av ryggen og en økt lardose (svai) i nakkeregion. Dette gjør at nakkemuskler og da øvre trapezius må jobbe mer for å holde hodet oppe og blikket frem. Dette kan medføre "sliten" nakke og hodepine.

Fremoverroterte skuldre vil også kunne gjøre at skulderleddet sekker nedover (mot bakken), noe som kan gi inklemning av nerver (plex. brachialis).

Hva gjør du så for å fikse dette? 
1. Gå med stolt holdning (bevisthetsgjøring)
2. Tøy muskler på fremsiden (brystmuskler)
3. Stram muskler på baksiden (midtre del av trapezius, rhomboideus, etc)
4. Oppsøk fagpersonell


Personen til høyre har fremoverroterte skuldre.
Personen til venstre har god holdning

















Sittestilling

Før vi nevner noe med sittestilling, så er det viktig å ha anatomien i ryggraden på plass. 
Til venstre er et bilde av ryggraden sett fra siden. Helt øvers har vi nakkeområdet som har en lardose (innsving/svai), så kommer vi til brystområdet/Thorakal som har en kyfoseform (rundet), deretter kommer vi til nedre del av rygg som har en lardose, og helt til slutt halebeinet som har en kyfose. DETTE er viktig å huske på, om ikke blir alt som følger helt gresk. 

Nå gjelder det å holde tunga rett i munnen! 


READY? 
Here we go! 




Hvem er det som ikke sitter eller har sitti som damen til venstre i bildet? Vel, de fleste sitter slik. Damen til venstre viser feil sittestilling og bildet til høyre viser rett sittestilling. Men, dette vet vi da! Da skal du få litt info om hva som skjer når du sitter feil, og hvorfor du burde sitte riktig. 



La oss starte i bekkenområdet

Ved feil sittestilling skjer det en såkalt retrovering av bekkenet, altså bekkenet roterer bakover, noe som gir en økt kyfose eller rundet korsrygg. Dette fører til strekk på ryggmuskulatur (erector spinae, m.fl). Men dette er ikke det værste. Vi har alle hørt prolaps, riktig? Det er nemlig ikke bare en måte å skaffe seg dette på. Prolaps betyr enkelt å greit "å falle ut av plass" 

Lilla farge: Kjernen
Lyst lilla: Mellomvirvelskiven
Gult: Nerver
Bronsjeaktik spiss: Taggene som kan kjennes lang ryggraden

Her ser vi en prolaps som legger press på nerve. Prolapsen
harr gått ut bakut. 
Når du opptar en slik sittestilling som til venstre på bildet (se over) vil mellomvirvelskiven (se forklaring under bildet til venstre) sin bakre del (annulus fibrosus posterior), den delen mot ryggen, bli strukket. Den fremre blir klemt litt sammen. 

Inni disse mellomvirvelskivene ligger en kjerne (nucleus pulposus), og det er denne kjernen som kommer ut ved et prolaps. Når du skaper et strekk i den bakre delen av mellomvirvelskiven vil denne delen være utsatt for rupturer. Samtidig vil kjernen legge et press på den bakre mellomvirvelskiven fordi fremre mellomvirvelskive er klemt litt sammen og tvinger kjernen bakover. Om slik sittestilling gjentas i kombinasjon med noen feilaktige løft over tid, vil prolaps kunne oppstå på bakgrunn av at den bakre mellomomvirvelskiven sprekker. Denne typen prolaps kan føre til innklemming av nerver.

Viste du at prolapser ofte oppstår om morgenen? 
- Da er nemlig kjernen større, fordi den er godt hydrert. Kjernen vil da kunne utøve større press på veggene i mellomvirvelskivene og fororsake prolaps.  



Hva skjer så i brystregion og nakkeregion ved en dårlig sittestilling?

Vel, her gjelder litt av de samme prinsippene som ved fremoverroterte skuldre. Det blir en økt kyfosering ved brystområdet (thorakaldel av ryggen) og økt lardose ved nakkeområdet. Dette gjør at muskler i øvre del av rygg blir strukket og står hele tiden å jobber. Det betyr du kan føle deg stiv og stram i øvre del av ryggen, og det kan være fristende å tøye, men det du i virkeligheten skal gjøre er å trene musklene. Øvre delen av nakke blir dratt fremover fordi tyngdlinjen (fra ørene og rett ned) er forandret i forhold til damen til høyre på bildet. Dette gir stramme og forkortede nakkemuskler, fordi de jobber for å holde hodet oppe.  Kan føre føre til hodepine og tretthet. 

Hva skal du så gjøre for å fikse dette? 

Det første du må gjøre er å prøve å sette deg i en rett sittestilling. Dette kan derimot for mange være slitsomt i lengden, spesielt merkes dette i ryggen. 

1. God stol å sitte i 
2. Bli kjent med riktig trening for deg 
3. Oppsøk helsepersonell