Amerikansk kosthold i et nøtteskall. Det er en grunn for at amerikanerne topper overvektstatistikken |
# POENG 1: Folk slutter å spise kjøtt på bakgrunn av resultater fra noen få studier som er gjort!
Dette er kanskje den mest feilaktige avgjørelsen du kan ta. For en tid tilbake kom det studier som viste at inntak av rødt kjøtt kunne gi økt forekomst av kreft. Studiene tok ikke holde for å separere pølser, farse, rent kjøtt og organisk kjøtt. Unskyld meg, men nå er nok pølser mer farlig å spise enn rødt organisk elgkjøtt?!
Grunnen til at myndigheter og andre profilerte personer har promotert kjøtt som farlig og at dette inntaket bør nedjusteres er en politisk og bærekraftig problemstilling, ikke helsemessig! Dvs du kan spise rent kjøtt med god samvittighet, men la pølsene og det prosseserte kjøttet ligge i frysedisken.
# POENG 2: Folk tror fremdeles mettet fett er dødelig
Enda en myte som må oppklares.
I en lang lang periode har utallige studier påvist mettet fett som den ene faktoren som gir økt risiko for hjerte/kar sykdom. Disse studiene er utdaterte og vi har ny kunnskap som gjør at disse studiene ikke lenger er valide nok. En stor studie som bygde opp mye av den norske ernæringskunnskapen (7 lands studien) har vist seg å ha noen huller. Det betyr at mye av det norske ernæringspensumet bør revurderes.
Nye studier viser at det sukker og fruktose (fiberløst) som er den avgjørende faktoren for metabolsk syndrom og åreforkalkning. Om mettet fett kombineres sammen med sukker vil mettet fett kunne være farlig, men ikke alene. Sukker er farlig også alene. Det blir altså feil å gi mettet fett skylden.
# POENG 3: Det kan være farlig å leve ekstremt lavkarbo!
Eskimoer hadde ikke sukker og levde bra på rene protein og fettkilder. Det var helt til den vestlig livsstilen nådde dem og ga dem både sykdommer og overvekt. |
Det er derfor vi nå ser en skyhøy økning i andel hjerte/kar sykdom, fordi folk heiv seg på den store lavkarbobølgen som var noen år tilbake. meierismør-hyllene ble tømt og den lille underteksten som skulle stått med et faresignal ble ikke lest av de fleste.
Igjen! Kombinerer du inntak av sukker/fruktose(fiberløs) og mettet fett, vil du øke risikoen for hjerte/kar sykdom.
# POENG 4: Vi får flere tilfeller av diabetes type 2! Hvorfor?
Appelsinene er musklene dine og nellikene er GLUT 4- reseptorene, som er kanaler for å transportere næring. |
Hvorfor får du diabetes type 2?
En av årsakene er at muskulaturen ikke "trenger" den energien du spiser. La meg forklare.
Forestill deg at alle musklene i kroppen din ser ut som en appelsin. Når du trener styrke så vil det være mange nelliker å sette inn i appelsinen. Disse nellikene representerer noen reseptorer som heter GLUT 4 på fagspråket. Nellikene sin oppgave er å transportere sukker og næring inn til muskelen (appelsinen). For at nellikene skal åpne seg og fungere som de skal er de avhengige av insulin. Når du ikke trener, da spesielt styrke, vil nellikene forsvinne, fordi musklene (appelsinene) ikke har bruk for like mye næring. Men du fortsetter å spise like mye sukker uten å ha noe sted å gjøre av det, og vips, du har fått diabetes type 2. For å få tilbake nellikene og bli kvitt diabetes type 2 krever det to ting av deg: 1. Begynn med styrketrening, 2. Spis sunn proteinrik mat.